De Week van de Vitaliteit
De Week van de Vitaliteit is voor werknemers en werkgevers een mooie gelegenheid om het gesprek aan te gaan over vitaliteit (of het gebrek eraan) binnen het bedrijf. Als werkgever kan je overigens nu al een aantal laagdrempelige acties starten. Begin door het gesprek aan te gaan met je werknemers. Wat hebben ze nodig, waar lopen ze tegenaan? Initieer een werkgroep binnen je bedrijf, een team dat de behoefte onderzoekt en jou als werkgever helpt met het opzetten van veranderingen. Dat hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn. We hebben er een paar op een rijtje gezet die je al meteen kunt starten:
- Gezond eten en drinken stimuleren (ook in de bedrijfskantine als die er is).
- Faciliteer ontspanningsmogelijkheden.
- Stimuleer beweging (pauzewandelingen, stappenchallenge).
- Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling (ruimte voor opleidingen, workshops).
- En geef zelf het goede voorbeeld.
Kleine moeite, meer energie. Natuurlijk kun je ook grootser uitpakken en bijvoorbeeld een periodieke stoelmassage of yogasessie regelen voor wie daar interesse in heeft. Organiseer workshops over zithouding en ademhaling, of regel aangepaste bureaus en bureaustoelen. Maar wat je ook doet, breng het gesprek over vitaliteit op gang! Dat alleen al zorgt voor een positieve gedragsverandering op de werkvloer. Kortom, maak van vitaliteit een concrete afspraak met jezelf en je werknemers.
Veel moderne beroepen worden zittend aan een beeldscherm uitgevoerd. Je zit letterlijk in je werk, vergeet de tijd, deadlines dringen en de stapel werk wordt maar heel langzaam kleiner. Met name voor deze werknemers is vitaliteit belangrijk. Op termijn heeft veel zitten en onvoldoende bewegen een negatief effect op je gezondheid. En dan hebben we het nog niet eens over wat je eet tijdens de lunch en tussendoor, het contact dat je hebt met je collega’s en de faciliteiten waarmee je werkt.
![](/files/images/2314-img-8940-6623.jpg)
Hoe zit het op de werkplek?
Op donderdag 23 september start de Week van de Vitaliteit. Een belangrijk initiatief met uitgebreide aandacht en handreikingen voor de (mentale) gezondheid van werknemers en de rol van werkgevers daarin. Werknemers en werkgevers onderzoeken samen hoe ‘het zit’ op de werkplek. Hoe wordt het werk bijvoorbeeld ervaren en waar ligt ruimte om te verbeteren? Wie zich mentaal en fysiek goed voelt, zit beter in zijn of haar vel en dat druppelt door in de werkkwaliteit. Kortom, werkgeluk is beter voor werknemer én werkgever.
Ben jij benieuwd wat jouw bedrijf nú al kan doen voor de gezondheid op de werkvloer?